Toskańskie sucharki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Toskańskie sucharki są to pyszne, migdałowe sucharki, w których zakochałam się będąc we Włoszech.Świetnie nadają się na prezent.

  • 50 min

Składniki:

  • -300g mąki pszennej,
    -150g cukru,
    -3 jaja,
    -150g migdałów (całe),
    -1 łyż cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego,
    -1 łyż proszku do pieczenia,
    -otarta skórka z pomarańczy,

Toskańskie sucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały prażymy na suchej patelni. Następnie połowę z nich drobno siekamy,
  • 2. Do miski wbijamy jaja i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym,
  • 3. Do jaj dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, migdały i otartą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto.
  • 4. Z powstałego ciasta formujemy 2 wałeczki, które układamy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego do 150 C piekarnika na ok. 35 min
  • 5. Po przestudzeniu kroimy nasze wałeczki na kromki i układamy na blasze. Pieczemy jeszcze przez 10 min w temp 150 C.

Porady

Przy prażeniu migdałów trzeba uważać, ponieważ łatwo się przypalają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy