Tosty z salsą cruda

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekkie śniadanie lub kolacja ze świeżymi warzywami.

  • 20 min

Składniki:

  • chleb tostowy, 6 kromek
    szynka, 6 plastrów

    Salsa cruda:
    pomidor, 1
    czerwona cebula, 1/2
    ogórek, 1/2
    papryka czerwona, 1/4
    sos chili (użyłam słodko-pikantnego), 1 łyżka

    Sos bazyliowy:
    gęsty jogurt naturalny, 4 łyżki
    oliwa, 1 łyżka
    sok z cytryny, 1 łyżka
    bazylia, 10 liści
    czosnek, 1 ząbek
    cukier, sól, pieprz, po szczypcie

Tosty z salsą cruda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tosty zarumienić w tosterze lub na suchej patelni.
  • 2. Salsa: pomidora sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, a ogórka i paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa połączyć z sosem chili.
  • 3. Sos: wszystkie składniki na sos zmiksować i przyprawić.
  • 4. Tosty podawać na ciepło nakładając kolejno: 2 łyżeczki sosu bazyliowego, plaster szynki i 1 łyżka salsy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy