Totr żelkowo-lentylkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szukając pomysłu na 25 urodziny chłopaka postanowiłam upiec tort z jego ulubionych smakołyków - był zachwycony

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    masa I:
    100 g czekolady deserowej
    150 g masła o temperaturze pokojowej
    200 g cukru pudru
    duże opakowanie lentylek lub M&M's

    masa II:
    galaretka agrestowa
    galaretka truskawkowa
    20 dag żelków malinek

    polewa:
    1/4 kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    5 łyżek wody
    4 łyżki kakao



    20 dag żelków miśków do dekoracji
    pisaki żelowe
    kolorowe cukierki
    herbata czarna do nasączenia

Totr żelkowo-lentylkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier następnie żółtka a na końcu wymieszane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia piec ok 45 minut
    Po upieczeniu i ochłodzeniu kroimy na 3 części i nasączamy herbatą.
    Masa I
    Czekoladę stopić w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Odstawić.Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać czekoladę i zmiksować. Po przestygnięciu dodać lentylki i wymieszać.
    Masa II
    rozpuścić obie galaretki w nieco mniejszej ilości wody niż zalecane. Następnie, gdy lekko stężeją wylać agrestową na dolną część biszkopta poukładać na niej przekrojone na pół malinki poczekać jak galaretka stężeje i wylać truskawkową. przykryć plackiem i wyłożyć masę I. i przykryć górnym biszkoptem
    Polewa:
    Wszystkie składniki wsypać do garnka i mieszać cały czas do rozpuszczenia na małym ogniu. Nie gotować.Położyć na ciasto i posmarować boki.
    udekorować dookoła żelkami, boki posypać cukierkami i wykonać napis flamastrami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy