Tradycyjna szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jabłka z cynamonem, kto nie kocha tego smaku

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka margaryny (250 g), 4 jaja.

    Dodatkowo: Ok 2 kg jabłek, 5 łyżeczek cukru, 1 łyżeczka cynamonu.

Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać, dodac 1/2 szkl cukru, wanilie, masło i 3 żółtka i 1 cale jajo. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i obie schłodzić owinięte we folię ok godziny.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić drobno i podsmażyć z cukrem. Na koniec didac cynamon, wymieszać i odstawić.
  • 3. Jedna część ciasta wyłożyć do formy z papierem do pieczenia, włożyć do lodówki . Z białek i 1/4 szkl cukru ubić pianę . Formę wyjąć z lodówki, wyłożyć na ciasto jabłka, na to piane z bialek i na wierzch druga porcje ciasta. Piec w temp 175 st przez ok 1 godzinę.

Porady

Najlepiej smakuje podana na gorąco z lodami i bita śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy