Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiać, dodac 1/2 szkl cukru, wanilie, masło i 3 żółtka i 1 cale jajo. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i obie schłodzić owinięte we folię ok godziny.
2.Jabłka obrać, pokroić drobno i podsmażyć z cukrem. Na koniec didac cynamon, wymieszać i odstawić.
3.Jedna część ciasta wyłożyć do formy z papierem do pieczenia, włożyć do lodówki . Z białek i 1/4 szkl cukru ubić pianę . Formę wyjąć z lodówki, wyłożyć na ciasto jabłka, na to piane z bialek i na wierzch druga porcje ciasta. Piec w temp 175 st przez ok 1 godzinę.
Porady
Najlepiej smakuje podana na gorąco z lodami i bita śmietaną.
Komentarze