250 g mąki pszennej tortowej
150 g masła
50 g cukru
2 jajka
śliwki węgierki( około 1 kg )
cukier kandyzowany/ trzcinowy lub każdy inny o grubszej strukturze
opcjonalnie cukier puder
cynamon
Tradycyjna tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę należy przesiać, dodać cukier oraz zimne, rozdrobione masło. Dodać jajka i wyrobić. Ciasto w woreczku wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.Po tym czasie wykładamy nim dno i brzegi formy do tart lub tortownicę i nakłuwamy widelcem.Śliwki umyć, wydrylować i przeciąć na pół .Ułożyć śliwki w kształt rozety.Posypać cynamonem ewentualnie delikatnie cukrem pudrem. Piec w 200°C na funkcji góra-dół przez około 40 minut.Po przestygnięciu posypać grubym cukrem.
Porady
Zamiast śliwek można użyć dowolne owoce,świetnie pasują gruszki,truskawki, jabłka-papierówki.
Komentarze