Tradycyjna tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znika w mgnieniu oka.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
    150 g masła
    50 g cukru
    2 jajka
    śliwki węgierki( około 1 kg )
    cukier kandyzowany/ trzcinowy lub każdy inny o grubszej strukturze
    opcjonalnie cukier puder
    cynamon

Tradycyjna tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę należy przesiać, dodać cukier oraz zimne, rozdrobione masło. Dodać jajka i wyrobić. Ciasto w woreczku wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.Po tym czasie wykładamy nim dno i brzegi formy do tart lub tortownicę i nakłuwamy widelcem.Śliwki umyć, wydrylować i przeciąć na pół .Ułożyć śliwki w kształt rozety.Posypać cynamonem ewentualnie delikatnie cukrem pudrem. Piec w 200°C na funkcji góra-dół przez około 40 minut.Po przestygnięciu posypać grubym cukrem.

Porady

Zamiast śliwek można użyć dowolne owoce,świetnie pasują gruszki,truskawki, jabłka-papierówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy