Tradycyjne naleśniki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naleśniki są znane od bardzo dawna. Są potrawą, którą można dowolnie uzupełniać ulubionymi dodatkami:) Chyba dlatego podbiły serca Europejczyków.

  • 60 min

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    około 1 szklanki mineralnej wody gazowanej
    1 - 2 łyżki stopionego masła lub oleju
    sól
    mała łyżeczka cukru

    Proporcje można podwajać

Tradycyjne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać jajka, szczyptę soli, cukier, tłuszcz i mleko. Zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą i odstawić na około 15-20 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewać ciasto naleśnikowe. Smażyć aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i zrumienić.
  • 2. Kilka propozycji podania:

    Na słodko:

    -wszelkiego rodzaju dżemy, powidła marmolady
    -polewy: truskawkowe,karmelowe, czekoladowe
    -świeże owoce
    -bita śmietana
    -cukier puder
    -z serem białym
  • 3. Kilka propozycji podania:

    Na słono:

    -z brokułami i żółtym serem
    -z kurczakiem i mozzarellą
    -ze szpinakiem i fetą
    -z wędzonym łososiem
    -z szynką i serem

Porady

Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i natłuszczona.

Komentarze

Podobne przepisy