Tradycyjne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn: mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże oraz kilka łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, sól, roztopione masło oraz rozczyn. Dokładnie zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 3-4 cm. Wycinamy z każdego koła 8 trójkątów. Na szerokim brzegu każdego nakładamy kostkę czekolady, zwijamy. Ostawiamy do wyrośnięcia.
4.Piec 8-10 min w 200*C. Gorące smarować roztopionym masłem (3 łyżki). Smacznego !
Komentarze