Tradycyjne rogaliki

0 (0 ocen)

Pyszna przekąska ;)

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mleka
    100 g roztopionego i ostudzonego masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    60 g świeżych drożdży
    3 jajka
    4,5 szklanki mąki
    2 łyżki śmietany
    mleczna czekolada/ twarda marmolada

Tradycyjne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn: mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże oraz kilka łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, sól, roztopione masło oraz rozczyn. Dokładnie zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 3-4 cm. Wycinamy z każdego koła 8 trójkątów. Na szerokim brzegu każdego nakładamy kostkę czekolady, zwijamy. Ostawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Piec 8-10 min w 200*C. Gorące smarować roztopionym masłem (3 łyżki). Smacznego !

Komentarze

Podobne przepisy