Tradycyjny żur

0 (0 ocen)

  • 50 min

Podawany koniecznie z jajkiem !

  • 50 min

Składniki:

  • 5 surowych białych kiełbas,

    200g wędzonego boczku

    600g ziemniaków

    butelka zakwasu na żur

    125ml śmietany 18%

    majeranek (ok. 2 łyżeczek), liście laurowe 2-3 sztuki, pieprz, sól

Tradycyjny żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej 2,5l wody, włóż do niego kiełbasę i boczek,całość gotuj na wolnym ogniu ok.30min. (Ilość wody zależy od kupionego zakwasu, na jego butelce powinna być informacja, na jaką ilość wody wystarcza)
  • 2. .Po tym czasie wyjmij mięso, a do wywaru wrzuć przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 3. W tym czasie pokrój ostudzone mięso: kiełbasę w plasterki, boczek w słupki.
  • 4. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlej zakwas, a całość zagotuj. Następnie wrzuć mięso.
  • 5. Gotową zupę,a po zdjęciu z kuchenki zabiel śmietaną.
  • 6. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
    Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy