Często robie tarty na ostro. Tym razem zamiast dużego wypieku wykonałam jej małe wersje. Bób i boczek zawarty w nadzieniu doskonale się łączą. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki,
• 1 jajko
• 1 żółtko,
• 2 łyżki wody,
• 1/2 łyżeczki soli ziołowej
• 0,5 kostki margaryny,
• 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
• Około 400 g bobu,
• Około 5-6 cm kawałek boczku,
• 80 g sera żółtego,
• 2 jajka,
• 2 łyżki śmietany
Tartaletki i z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Schłodzone wałkujemy i od tartaletek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wyklejamy wnętrze foremek.
2.NADZIENIE: Bób delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (Około 5 minut). Odcedzamy. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego skórkę.
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Do przysmażonego dokładamy bób. Całość doprawiamy do smaku.
Bób wraz z boczkiem umieszczamy w wyłożonych ciastem babeczkach.
Jajko miksujemy ze śmietaną. Mieszaniną zalewamy bób.
W ten sposób wypełnione tartaletki przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Tuż przed końcem posypujemy je startym żółtym serem. Podajemy na ciepło.
Komentarze