Tartaletki i z bobem

0 (0 ocen)

Często robie tarty na ostro. Tym razem zamiast dużego wypieku wykonałam jej małe wersje. Bób i boczek zawarty w nadzieniu doskonale się łączą. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 300 g mąki,
    • 1 jajko
    • 1 żółtko,
    • 2 łyżki wody,
    • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Nadzienie:
    • Około 400 g bobu,
    • Około 5-6 cm kawałek boczku,
    • 80 g sera żółtego,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki śmietany


Tartaletki i z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Schłodzone wałkujemy i od tartaletek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wyklejamy wnętrze foremek.
  • Napełnianie 2. NADZIENIE: Bób delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (Około 5 minut). Odcedzamy. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego skórkę.
    Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Do przysmażonego dokładamy bób. Całość doprawiamy do smaku.

    Bób wraz z boczkiem umieszczamy w wyłożonych ciastem babeczkach.

    Jajko miksujemy ze śmietaną. Mieszaniną zalewamy bób.

    W ten sposób wypełnione tartaletki przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Tuż przed końcem posypujemy je startym żółtym serem. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy