Trio owocowe - biszkopt z masą brzoskwiniową z dodatkiem truskawek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wczoraj takie ciacho zrobiłam.Lekkie i smaczne. Takie ,które wiem ,że będzie smakowało moim dzieciaczkom i mężowi. Smak brzoskwiń dopełniły królujące teraz słodkie truskawki z własnego ogródka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    3 małe jajka
    2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    szczypta proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru kryształ.

    Masa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń wraz z sokiem
    3 galaretki brzoskwiniowe
    400 g truskawek podobnej wielkości

    Dodatkowo:
    Bita śmietana instant
    1 galaretka cytrynowa
    200 ml mleka

    Do ozdoby cukrowe pisaki i perełki.

Trio owocowe - biszkopt z masą brzoskwiniową z dodatkiem truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trio owocowe 1. Ucieramy jajka z cukrem. Wsypujemy pomału obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy aż pojawią się pęcherze powietrza.
    Przelewamy do blaszki 23 x 25 cm lub tortownicy 24 cm.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  • Trio owocowe 2. Brzoskwinie z puszki wraz z sokiem rozdrabniamy blenderem. Ustawiamy na gaz ,podgrzewamy a następnie rozpuszczamy w nich galaretki .
    Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Trio owocowe. 3. Truskawki myjemy z szypułkami ,następnie je osuszamy na durszlaku. Odrywamy szypułki i kroimy truskawki na pół. Układamy na wzdłuż blaszki.
  • Trio owocowe. 4. Przestudzona masę przelewamy na biszkopt.
  • Trio owocowe 5. Resztę truskawek drobno kroimy i układamy na masie brzoskwiniowej.
  • Trio owocowe. 6. Bitą śmietanę miksujemy z zimnym mlekiem.
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku ,studzimy.
    Łączymy galaretkę z bita śmietaną i czekamy aż zacznie lekko tężec . Przelewamy na ciasto.
    Chłodzimy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy