Wczoraj takie ciacho zrobiłam.Lekkie i smaczne. Takie ,które wiem ,że będzie smakowało moim dzieciaczkom i mężowi. Smak brzoskwiń dopełniły królujące teraz słodkie truskawki z własnego ogródka.
Trio owocowe - biszkopt z masą brzoskwiniową z dodatkiem truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ucieramy jajka z cukrem. Wsypujemy pomału obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy aż pojawią się pęcherze powietrza.
Przelewamy do blaszki 23 x 25 cm lub tortownicy 24 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
2.Brzoskwinie z puszki wraz z sokiem rozdrabniamy blenderem. Ustawiamy na gaz ,podgrzewamy a następnie rozpuszczamy w nich galaretki .
Odstawiamy do lekkiego stężenia.
3.Truskawki myjemy z szypułkami ,następnie je osuszamy na durszlaku. Odrywamy szypułki i kroimy truskawki na pół. Układamy na wzdłuż blaszki.
4.Przestudzona masę przelewamy na biszkopt.
5.Resztę truskawek drobno kroimy i układamy na masie brzoskwiniowej.
6.Bitą śmietanę miksujemy z zimnym mlekiem.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku ,studzimy.
Łączymy galaretkę z bita śmietaną i czekamy aż zacznie lekko tężec . Przelewamy na ciasto.
Chłodzimy w lodówce.
Komentarze