Karkóweczka w marynacie słodko - pikantnej. Nawet mój mąż, który nie lubi mięs na słodko, stwierdził, że dobra. Na pewno inna niż tradycyjnie przyprawione mięsko.
Składniki:
6 plastrów karkówki
sól
Na marynatę:
1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki (z kartonu)
4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
Trochę inna karkóweczka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę lekko rozbijamy i solimy.
2.Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
3.Każdą porcję mięsa obtaczamy w marynacie i układamy w misce. Zalewamy pozostałą marynatą i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na 24.
4.Mięso odsączamy z nadmiaru marynaty i pieczemy na grillu.
Porady
Tak przygotowane mięso można też upiec w brytfannie w piekarniku.
Komentarze