Takie placki stwarzają możliwość kombinowania i eksperymentowania ze smakami i dodatkami
45 min
Składniki:
- pół kilograma ugotowanych i rozciśniętych ziemniaków (mogą być resztki z poprzedniego dnia)
- 2 większe cebule
- 4-5 surowych ziemniaków
- pół pora - wraz z zieloną częścią
- 2 jajka
- mąka - wg. uznania - u mnie około pół szklanki
- przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Trochę inne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ułatwiłam sobie pracę robotem kuchennym - ziemniaki, cebulę i pora zmiksowałam w robocie na gładką masę, dodałam jajka, mąkę oraz przyprawy. Wymieszałam na gładkie ciasto, smażyłam na lekko rumiany kolor. Polecam placki ze śmietaną lub sosem czosnkowym ;)
Komentarze