Trójkąciki francuskie z czekoladowo - pomarańczowym budyniem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Te pyszne ciasteczka przygotowałam, gdy miałam ochotę na coś słodkiego. Gdy zaczęłam je robić okazało się, że nie mam budyniu w domu i tak przypadkiem powstał domowy budyń -dużo lepszy od "gotowców"

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru trzcinowego
    3 kostki czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki żurawiny

Trójkąciki francuskie z czekoladowo - pomarańczowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół szklanki mleka gotujemy wraz z cukrem i kostkami czekolady. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy aromat, dokładnie mieszamy.
  • 2. Gdy mleko z czekoladą się zagotuje, wlewamy do niego mleko z mąką, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
  • 3. Ciasto francuskie kroimy na około 12 kawałków. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy budyń, składamy w trójkąciki i zlepiamy palcami brzegi a następnie dodatkowo zlepiamy je widelcem.
  • 4. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy