Trufelki a'la bajaderki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowe słodkości są najlepsze ! Przekonacie się o tym, robiąc te oto trufelki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100g czekolady mlecznej
    50g czekolady deserowej
    100 g herbatników
    200 g okrawków ciasta, u mnie biszkoptowe ( najlepiej suchego )
    120 g chałwy
    2 łyżki cukru pudru
    50 ml rumu

    wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczek

Trufelki a'la bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać.

    Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić.
  • 2. Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę.
    Na koniec do masy dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma.
  • 3. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach.

    Gotowe bajaderki wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Zamiast chałwy, można dodać gęsty dżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy