Trufle

0 (0 ocen)

Nic nie muszę pisać. Po prostu pyszne :)Wzorowałam się na przepisie z bloga OlaMałaGotuje

Składniki:

  • 200g białej czekolady
    250g mascarpone
    1 szklanka mleka w proszku

    polewa:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka oleju rzepakowego

    opcjonalnie:
    olejki - jakie kto lubi. Ja użyłam olejku pomarańczowego

Trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Mascarpone mieszamy z mlekiem w proszku, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, miksujemy.
    Dodajemy kilka kropel olejku, mieszamy i odstawiamy gotową masę do lodówki.
    Masa musi chłodzić się, dopóki nie będzie na tyle twarda, by można było z niej formować trufle.
    Gdy to się stanie, czyli uda nam się uformować w dłoniach kulki na trufle, rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciemną czekoladę wraz z olejem rzepakowym.
    Trufle obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Porady

Uwaga 1: gotowe trufle najlepiej odłożyć do wyschnięcia na kratkę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia. Uwaga 2: trufle najlepiej przechowywać w lodówce, aby się nie rozpuściły.

Komentarze

Podobne przepisy