1.Białą czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mascarpone mieszamy z mlekiem w proszku, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, miksujemy.
Dodajemy kilka kropel olejku, mieszamy i odstawiamy gotową masę do lodówki.
Masa musi chłodzić się, dopóki nie będzie na tyle twarda, by można było z niej formować trufle.
Gdy to się stanie, czyli uda nam się uformować w dłoniach kulki na trufle, rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciemną czekoladę wraz z olejem rzepakowym.
Trufle obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Porady
Uwaga 1: gotowe trufle najlepiej odłożyć do wyschnięcia na kratkę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Uwaga 2: trufle najlepiej przechowywać w lodówce, aby się nie rozpuściły.
Komentarze