Trufle czekoladowe

0 (0 ocen)

Aksamitne i rozpływające się w ustach. To moja walentynka dla dzieci

Składniki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
    1/2 tabliczki białej czekolady
    5 łyżek śmietanki 30%
    1 żółtko

Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • stopiona czekolada ze śmietanką 1. Tabliczkę mlecznej czekolady stapiamy w misce nad parą. Dolewamy 3 łyżki śmietanki 30% i mieszamy. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy żółtko i szybko mieszamy.
  • forma sylikonowa 2. Masą uzupełniamy dowolne kształty w formach (najlepiej sylikonowych) do 3/4 wysokości. Wstawiamy na minimum 2 godziny do zamrażalnika.

    Białą czekoladę z 2 łyżkami śmietanki 30% roztapiamy nad parą i zestawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy z zamrażalnika formy i uzupełniamy je białą czekoladą. Wstawiamy na ok. do zamrażalnika i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy