Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe

0 (0 ocen)

Trufle przechowujemy w lodówce i sięgamy po nie gdy mamy ochotę na coś słodkiego! Według uznania, smaków możemy trufle po uformowaniu obtoczyć w kakale, mielonych orzechach, wiórkach kokosowych itp. POLECAM!

Składniki:

  • Składniki:
    • 150 gram herbatników szkolnych (w tym ok 120 do trufli, a 30 do obtoczenia)
    • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
    • 3/4 tabliczka białej czekolady,
    • 2 łyżki miodu,
    • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
    • około 3/4 szklanki mleka w proszku (do smaku)
    • około 1/3 szklanki mleka,
    • sól do gotowania

Trufle herbatnikowo- ciecierzycowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozkruszanie herbatników 1. Ciecierzyce namaczamy. Najwygodniej jest namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy ją lekko osolonej wodzie. Ugotowaną studzimy i odsączmy z wody.
    Gotową przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej wiórki kokosowe, mleko w proszku, rozpuszczoną białą czekoladę, miód oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy około 5 minut do uzyskania gładkiej masy.
    Między czasie herbatniki przekładamy do miski. Za pomocą drewnianej pałki rozkruszamy je. Część odstawiamy do obtoczenia.
  • dodanie ciecierzycy 2. Do pozostałej części dodajemy ciecierzycową masę. Całość dokładnie mieszamy ręcznie lub mikserem.
  • formowanie 3. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane obtaczamy w pokruszonych herbatnikach. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy