Trufle jaglane pojawiają się u nas w domu dość często, ze względu na zdrowy ich charakter i szybkość wykonywania. Prościutki, szybki i bardzo smaczny pomysł aby przemycić w ulubionym kawałku czekolady coś dla niejadków.
25 min
Składniki:
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżka miodu
garść orzechów laskowych do obtoczenia pralinek lub kakao
Trufle jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2.Kasze dokładnie wypłucz i ugotuj na sypko. Ostudź.
3.Ostudzoną kasze przesyp do roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, dodaj miód.
4.Wymieszaj całość i włóż na 10 minut do zamrażarki.
5.Orzechy starte na tarce wysyp do głębokiego talerza.
Ze schłodzonej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w startych orzeszkach lub kakao.
Trufle schładzaj w lodówce aż do uzyskania pożądanej twardości.
Komentarze