Trufle jaglane

0 (0 ocen)

  • 25 min

Trufle jaglane pojawiają się u nas w domu dość często, ze względu na zdrowy ich charakter i szybkość wykonywania. Prościutki, szybki i bardzo smaczny pomysł aby przemycić w ulubionym kawałku czekolady coś dla niejadków.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    100 g kaszy jaglanej
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    1 łyżka miodu
    garść orzechów laskowych do obtoczenia pralinek lub kakao

Trufle jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • 2. Kasze dokładnie wypłucz i ugotuj na sypko. Ostudź.
  • 3. Ostudzoną kasze przesyp do roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, dodaj miód.
  • 4. Wymieszaj całość i włóż na 10 minut do zamrażarki.
  • 5. Orzechy starte na tarce wysyp do głębokiego talerza.
    Ze schłodzonej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w startych orzeszkach lub kakao.
    Trufle schładzaj w lodówce aż do uzyskania pożądanej twardości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy