herbatniki pełnoziarniste 250 g
masło 125 g
orzechy włoskie prażone 50 g
kakao 2 łyżki
cukier puder 66 g
olejek migdałowy
wiórki kokosowe do obtaczania
kakao do posypania
Trufle orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki skruszyć na mąkę.
Utrzeć masło z cukrem pudrem.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Ja orzechy podpiekam przy okazji pieczenia tart, wtedy używam ich do obciążenia ciasta w czasie podpiekania.
Do masy dodać herbatniki, kakao, olejek .Gdy masa będzie dobrze połączona wsypujemy lekko posiekane uprażone orzechy włoskie.
Wszystko razem mieszamy.
Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych , lub kakao.
Następnie wstawiamy na godzinę do lodówki .
Trufle właściwie od razu są gotowe do spożycia , ale po stwardnieniu nabierają lepszego smaku.
Komentarze