Trufle orzechowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Takie małe słodkości.

  • 25 min

Składniki:

  • herbatniki pełnoziarniste 250 g
    masło 125 g
    orzechy włoskie prażone 50 g
    kakao 2 łyżki
    cukier puder 66 g
    olejek migdałowy
    wiórki kokosowe do obtaczania
    kakao do posypania

Trufle orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki skruszyć na mąkę.
    Utrzeć masło z cukrem pudrem.
    Orzechy prażymy na suchej patelni.
    Ja orzechy podpiekam przy okazji pieczenia tart, wtedy używam ich do obciążenia ciasta w czasie podpiekania.
    Do masy dodać herbatniki, kakao, olejek .Gdy masa będzie dobrze połączona wsypujemy lekko posiekane uprażone orzechy włoskie.
    Wszystko razem mieszamy.
    Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych , lub kakao.
    Następnie wstawiamy na godzinę do lodówki .
    Trufle właściwie od razu są gotowe do spożycia , ale po stwardnieniu nabierają lepszego smaku.

Komentarze

Podobne przepisy