Trufle z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Coś dla miłośników białej czekolady... I wiórek kokosowych. Dla mnie takie połączenia są idealne.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 200 g białej czekolady
    * 50 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
    * 30 g masła
    * wiórka kokosowe

Trufle z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać lub zetrzeć na tarce, podobnie zrobić z masłem. Śmietanę zagotować i do śmietany dodać czekoladę, a także masło. Wymieszać trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Wstawić na noc do lodówki, aby wszystko zastygło.

    Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki, obtaczać w wiórkach/migdałach/orzechach. Co kto woli ;-)

    Masa jest bardzo kleista, szybko mięknie pod wpływem ciepła, dlatego kuleczki należy formować błyskawicznie. Można przechowywać do kilku dni w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy