Trufle z ciecierzycą w zielonej herbacie.

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Lubię różne zestawienia smaków nawet takie, które na pierwsza myśl nie przychodzą człowiekowi do głowy.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 75 g suchej ciecierzycy
    2 łyżki mascarpone
    3 łyżki mleka
    35 g czekolady
    4 łyżki mielonych migdałów
    5 łyżek mleka w proszku
    2-3 łyżki zielonej herbaty w proszku

Trufle z ciecierzycą w zielonej herbacie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnie gotujemy przez około 1,5 godziny.
    Ugotowaną ciecierzycę miksujemy razem z mlekiem i mascarpone. Masę przekładamy do miski. Czekoladę, roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ciecierzycy. Następnie dodajemy migdały i mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na 4-5h do lodówki aż masa stężeje. Na końcu formujemy kulki, które obtaczamy w zielonej herbacie.

Porady

Wybieramy czekoladę według preferowanej słodkości, bo nie dodajemy cukru do trufli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy