Truskawki na cieście filo

0 (0 ocen)

Kuchnia grecka bywa dla mnie inspiracją

Składniki:

  • 5 łyżek płatków migdałowych, 3 łyżki łuskanych niesolonych pistacji, skórka z 1 limonki, 2 łyżki miodu, 4 łyżki roztopionego masła, 4 płaty ciasta filo, 25 dkg truskawek, cukier puder do posypania

Truskawki na cieście filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Płatki migdałowe, pistacje i umytą skórkę z limonki posiekać, wymieszać z miodem i odstawić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, położyć płat ciasta filo i posmarować go roztopionym masłem. Na nim położyć kolejny płat, który trzeba posmarować masą miodowo - orzechową. Na wierzchu ułożyć jeden na drugim pozostałe dwa posmarowane masłem płaty filo. Piec około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Następnie wystudzić je i połamać na kawałki. Na talerzach ułożyć warswę pokrojonych w plastry truskawek, kawałek ciasta i znów warstwę truskawek. Całość posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy