Truskawki pod puszystą chmurką

0 (0 ocen)

Nadchodzi wiosna i cieplejsze dni, deser dla ochłody i nie tylko ;)

Składniki:

  • * 500 ml schłodzonej śmietany 36%
    * dowolna ilość mrożonych truskawek
    * drobny cukier do wypieków (według uznania)
    * cukier wanilinowy – 2 opakowania

Truskawki pod puszystą chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki wyjąć z zamrażarki, zostawić na pół godziny, aby się lekko rozmroziły i puściły sok, a potem zmiksować je na mus, dodając cukier do smaku. Powstały sorbet wstawić do lodówki.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  • 3. W pucharkach układać warstwami: truskawkowy sorbet – śmietanę – sorbet – śmietanę.
  • 4. Podawać od razu po przygotowaniu.

Porady

Ubijanie nie może się przedłużyć, bo wtedy masło wyjdzie na pewno, najpierw krótko ubijamy na małych obrotach a nastepnie na szybszych obrotach...czas miksowania 2-3 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy