Truskawki w kremie mascarpone

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealny i lekki deser na romantyczną kolację przy świecach

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje

    Truskawki - 150-200g.
    Biszkopty - ok.6 sztuk okrągłych
    Serek mascarpone - 400g.
    Żóltko 2-3 sztuki
    Cukier puder - pół szklanki
    Kremówka - 1/4 szklanki

Truskawki w kremie mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na początku warto przygotować sobie truskawki, w zależności od ich wielkości, dzielimy każdą truskawkę na 4 bądź 6 części.
    2. Żeby przygotować krem, do miski wlewamy kremówkę, lekko ubijamy i dodajemy do niej mascarpone. Mieszkamy dokładnie dodając cukier puder i żółtka.
    3. 1/3 przygotowanego kremu wykładamy do miseczek/ kieliszków, na krem kładziemy truskawki, kruszymy biszkopt i posypujemy kakao, powtarzamy czynność, aż skończy nam się miejsce w miseczce bądź składniki ;)

Porady

Warto schłodzić chwilę w lodówce, wystarczy 15 minut, wtedy smakuje najlepiej. Ja zwykle podaję w kieliszkach do czerwonego wina lub kieliszkach do Martini. Wygląda jak z najlepszej restauracji i naprawdę robi wrażenie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy