Świeże truskawki zatopione w cieście,jest słodko owocowo i wybornie,a przy tym szybko i bez udziwnień.
45 min
Składniki:
20 dag truskawek
4 jajka
1 laska wanilii
30 g masła
15 dag cukru
18 dag mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 ml mleka 3,2%
cukier puder do oprószenia
1 łyżka masła do wysmarowania formy
mąka kukurydziana do oprószenia
Truskawki zatopione pod ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć osuszyć na sicie obrać z szypułek duże przekroić na połówki mniejsze zostawić w całości.Naczynie żaroodporne o wym 14/20 cm wysmarować masłem oprószyć mąką kukurydzianą ,na dnie ułożyć truskawki. Jajka wybić do miski wsypać cukier z wanilii wydrążyć miąższ i wszystko razem ubić na puszystą pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem wlać mleko i wszystko zmiksować,zalać truskawki wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 170*c piec 30-35 minut.Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Komentarze