Truskawki zatopione pod ciastem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Świeże truskawki zatopione w cieście,jest słodko owocowo i wybornie,a przy tym szybko i bez udziwnień.

  • 45 min

Składniki:

  • 20 dag truskawek
    4 jajka
    1 laska wanilii
    30 g masła
    15 dag cukru
    18 dag mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    300 ml mleka 3,2%
    cukier puder do oprószenia
    1 łyżka masła do wysmarowania formy
    mąka kukurydziana do oprószenia

Truskawki zatopione pod ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalewamy ciastem 1. Truskawki umyć osuszyć na sicie obrać z szypułek duże przekroić na połówki mniejsze zostawić w całości.Naczynie żaroodporne o wym 14/20 cm wysmarować masłem oprószyć mąką kukurydzianą ,na dnie ułożyć truskawki. Jajka wybić do miski wsypać cukier z wanilii wydrążyć miąższ i wszystko razem ubić na puszystą pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem wlać mleko i wszystko zmiksować,zalać truskawki wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 170*c piec 30-35 minut.Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy