Truskawkowa babka na zimno

0 (0 ocen)

Truskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne warstwy.

Składniki:


  • 1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka cytrynowa
    250-300ml śmietanki 30%
    300g truskawek
    biszkopty

Truskawkowa babka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia.
  • 2. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając.
  • 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po trochu przestudzoną galaretkę.
  • 4. Warstwę śmietankową wylewamy do formy, na to układamy biszkopty, wciskając je w masę.
  • 5. Babkę chłodzimy w lodówce przez około 3h.

Komentarze

Podobne przepisy