Ciasto Truskawkowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam piec ciasta i modyfikować znane mi receptury. Ten deser jest połączeniem ciasta na muffinki z lekką, śmietankowoowocową masą.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    *suche:
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    5 łyżeczek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    *mokre:
    0,5 szklanki oleju
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    kilka kropli aromatu, np. pomarańczowego

    Masa:
    2 opakowania Śnieżki
    1,5 szklanki mleka
    2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe

    Dodatkowo:
    opakowanie biszkoptów
    galaretka truskawkowa
    owoce truskawki

Ciasto truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta: Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Łączymy je łyżką kilkakrotnie mieszając, składniki mają być wymieszane, a nie dokładnie połączone. Pieczemy 20-30 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy.
    Przygotowanie masy:
    Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody, czyli w połowie tego, co jest napisane na opakowaniu. Trzecią galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Gdy "gęstsze" galaretki są już zimne, ale jeszcze płynne, śnieżki ubijamy z mlekiem, a gdy śmietana jest już sztywna dolewamy stopniowo galaretki. Gdy masa jest już dokładnie wymieszana, przekrawamy upieczone ciasto na pół. Na spodni placek wylewamy połowę masy, zatapiamy w niej truskawki, układamy na nich warstwę z biszkoptów, zalewamy resztą masy, zatapiamy kolejne truskawki i przykrywamy wierzchnią częścią upieczonego biszkoptu. Wierzch dekorujemy kawałkami truskawek i zalewamy galaretką, która nam została. Całość chłodzimy do stężenia wierzchniej galaretki.

Porady

Do ciasta nie trzeba dodawać kawy, ale połączenie jej z truskawkami smakuje świetnie,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy