Ciasto truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta: Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Łączymy je łyżką kilkakrotnie mieszając, składniki mają być wymieszane, a nie dokładnie połączone. Pieczemy 20-30 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy.
Przygotowanie masy:
Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody, czyli w połowie tego, co jest napisane na opakowaniu. Trzecią galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Gdy "gęstsze" galaretki są już zimne, ale jeszcze płynne, śnieżki ubijamy z mlekiem, a gdy śmietana jest już sztywna dolewamy stopniowo galaretki. Gdy masa jest już dokładnie wymieszana, przekrawamy upieczone ciasto na pół. Na spodni placek wylewamy połowę masy, zatapiamy w niej truskawki, układamy na nich warstwę z biszkoptów, zalewamy resztą masy, zatapiamy kolejne truskawki i przykrywamy wierzchnią częścią upieczonego biszkoptu. Wierzch dekorujemy kawałkami truskawek i zalewamy galaretką, która nam została. Całość chłodzimy do stężenia wierzchniej galaretki.
Porady
Do ciasta nie trzeba dodawać kawy, ale połączenie jej z truskawkami smakuje świetnie,
Komentarze