Truskawkowa inspiracja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort jest wyjątkowo puszysty i smakowity, rewelacyjnie prezentuje się na każdym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jajek
    • 1 szklanka mąki zwykłej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • ¾ szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczka octu
    Masa:
    • 250 ml serka mascarpone
    • 330 ml śmietany 30%
    • szklanka cukru pudru
    • cukier waniliowy
    • 1 kg truskawek

Truskawkowa inspiracja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie przygotowane żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodajemy przesiane przez sitko obie mąki i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku. Będą potrzebne dwa takie biszkopty.
  • Masa wyłożona na tort. 2. Masa:
    Śmietanę upijamy mikserem, następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, masę ubijamy aż uzyska gęstą konsystencję
  • Warstwa truskawek. 3. Truskawki myjemy, część odkładamy do dekoracji, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Na biszkopt wykładamy większą część masy i smarujemy, na to układamy warstwę pokrojonych truskawek.
  • Tort przygotowany do dekoracji. 4. Następnie nakładamy drugi biszkopt i smarujemy pozostałą częścią masy. Tort dekorujemy pokrojonymi w plastry truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy