Truskawkowa inspiracja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie przygotowane żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodajemy przesiane przez sitko obie mąki i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku. Będą potrzebne dwa takie biszkopty.
2.Masa:
Śmietanę upijamy mikserem, następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, masę ubijamy aż uzyska gęstą konsystencję
3.Truskawki myjemy, część odkładamy do dekoracji, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Na biszkopt wykładamy większą część masy i smarujemy, na to układamy warstwę pokrojonych truskawek.
4.Następnie nakładamy drugi biszkopt i smarujemy pozostałą częścią masy. Tort dekorujemy pokrojonymi w plastry truskawkami.
Komentarze