Truskawkowa pianka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Taką piankę można również przygotować na biszkopcie lub kruchym spodzie.

  • 50 min

Składniki:

  • -200 g masła

    -3/4 szklanki cukru

    -2 żółtka


    -około 40 sztuk średniej wielkości truskawek

    -3,5 paczki galaretki truskawkowej

    -duże opakowanie śmietanki 30%

    -80 g mlecznej czekolady

    -2 łyżeczki cukru pudru




    Dekoracja:

    -połówki truskawek

    -czekoladowe wiórki
    .

Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,5 galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i żóltkami.Dodać 20 sztuk truskawek.Zmiksować blenderem.Gdy masa będzie gładka połączyć z tężejącą galaretką.(Ja łączę ją również blenderem wtedy uzyskuję fajną konsystencję kremu).Masę przełożyć do tortownicy o śr.22 cm.Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. 1 galaretkę przygotować według przepisu ,używając do tego 300 ml wody.Lekko tężejącą powoli wylać na masę.Pozostawić do całkowitego stężenia.
  • 4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladą .Połączyć z tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody.
  • 5. Pozostałe truskawki pokroić w drobną kostkę.Delikatnie połączyć z masą.Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
  • 6. Wierzch udekorować połówkami truskawek oraz czekoladowymi wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy