Truskawkowe babeczki z czekoladową kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy sypkie składniki proszek do pieczenia, sól, mąkę. Oddzielamy żółtka od białek. W osobnej misce rozrabiamy masło mikserem i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żółtka cały czas miksując. Do tego wrzucamy sypkie składniki i miksujemy. Blenderem mielimy ok.10-12 truskawek i wlewamy do ciasta. Białka ubijamy na sztywną piane i delikatnie mieszamy z ciastem. Do naszykowanych papilotek wlewamy ciasto tak na 3/4 ich wysokości. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy przez 20-25 min.
2.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i tylkami na foli do pieczenia mięs uprzednio lekko natłuszczonej masłem rysujemy kratki. Wkładamy do lodówki do czasu aż czekolada zastygnie. Śmietankę upijamy na sztywną piane i odstawiamy do dekoracji. Pozostałe truskawki kroimy na plasterki.
3.Ostudzone babeczki dekorujemy bitą śmietaną, plasterkami z truskawek i kratką z czekolady.
Komentarze