Truskawkowe babeczki z czekoladową kratką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przepis wymyśliłam sama. Babeczki wyglądają pysznie i tak też smakują

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ok.20 truskawek
    1 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    125 g masła
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    250 g śmietanki 30%

Truskawkowe babeczki z czekoladową kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mhtvc8 1. W misce mieszamy sypkie składniki proszek do pieczenia, sól, mąkę. Oddzielamy żółtka od białek. W osobnej misce rozrabiamy masło mikserem i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żółtka cały czas miksując. Do tego wrzucamy sypkie składniki i miksujemy. Blenderem mielimy ok.10-12 truskawek i wlewamy do ciasta. Białka ubijamy na sztywną piane i delikatnie mieszamy z ciastem. Do naszykowanych papilotek wlewamy ciasto tak na 3/4 ich wysokości. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy przez 20-25 min.
  • 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i tylkami na foli do pieczenia mięs uprzednio lekko natłuszczonej masłem rysujemy kratki. Wkładamy do lodówki do czasu aż czekolada zastygnie. Śmietankę upijamy na sztywną piane i odstawiamy do dekoracji. Pozostałe truskawki kroimy na plasterki.
  • 3. Ostudzone babeczki dekorujemy bitą śmietaną, plasterkami z truskawek i kratką z czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy