Ciasto truskawkowe bounty

0 (0 ocen)

Wyśmienity lekki smakołyk, idealny na letnie upały...

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jajek, 7łyżek cukru, 7łyżek mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa I: 1/2 l. mleka, 3/4 szk. cukru, 1 cukier waniliowy 6 łyżeczek żelatyny, 200 g kokosanek, 500 ml. śmietany 30%,
    Masa II: 2 galaretki truskawkowe

Ciasto truskawkowe bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: ubijamy jajka z cukrem, następnie przesiewany mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok 20-25 min. w 180 C. Biszkopt studzimy.
    Masa I: zagotować mleko z cukrami i "suchą" żelatyną, następnie dodać kokos. Masę odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. Po ok. 2h, jak masa będzie zimna dodać ubitą śmietanę. Tak przygotowaną masę przełożyć na biszkopt. Masa II: rozpuścić galaretki z 2 szk. wrzątku; po ich stężeniu nałożyć na masę nr I (można dodać truskawki pod galaretkę)

Komentarze

Podobne przepisy