Truskawkowe ciasto spod widelca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niepotrzeba miksera, bo wystarczy widelec, by wyczarować to cudo

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 jajka, szklanka cukru, 3/4 szklanki śmietany 12 % , 3/4 szklanki oleju, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka: łyżka smalcu, łyżka margaryny, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki

    Dodatkowo: 50 dkg truskawek, tłuszcz do formy

Truskawkowe ciasto spod widelca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta wkładaj do miski w kolejności podanej powyżej, cały czas mieszając widelcem, aż powstanie jednolite ciasto ( około 10 minut ). Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem blaszki, na wierzchu ułóż umyte i pokrojone truskawki.
    Przygotuj kruszonkę: zagnieć mąkę i cukier z margaryną i smalcem, skub małe kawałeczki, posyp ciasto z wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz 55 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy