TRUSKAWKOWE GALARETKI W CUKRZE

0 (0 ocen)

  • 30 min

BEZ KONSERWANTÓW,PRZEPYSZNE,UWIELBIANE PRZEZ MAŁYCH I DUŻYCH ŁASUCHÓW.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g truskawek (świeżych lub zamrożonych)
    2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    pół szklanki cukru
    pół szklanki gorącej wody
    20 g żelatyny

    Do obtoczenia:
    drobny cukier do wypieków

Truskawkowe galaretki w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zmiksować blenderem z sokiem z cytryny na puree. Przelać do garnuszka, dodać cukier, zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić.
    Formę kwadratową o boku 18 - 19 cm wyłożyć folią spożywczą. Przelać przygotowaną masę galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
    Po tym czasie gotową galaretkę przełożyć na deseczkę, usunąć folię, pokroić na dowolnej wielkości porcje.
    Każdą porcję obtaczać w cukrze (najlepiej bezpośrednio przed spożyciem).

Porady

TRUSKAWKI MOŻNA ZASTĄPIĆ DOWOLNYMI OWOCAMI. ZAMIAST CUKRU MOŻNA OBTOCZYĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI RÓWNIEZ ŚWIETNIE SMAKUJA.

Komentarze

Podobne przepisy