Truskawkowe galaretki w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki zmiksować blenderem z sokiem z cytryny na puree. Przelać do garnuszka, dodać cukier, zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić.
Formę kwadratową o boku 18 - 19 cm wyłożyć folią spożywczą. Przelać przygotowaną masę galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Po tym czasie gotową galaretkę przełożyć na deseczkę, usunąć folię, pokroić na dowolnej wielkości porcje.
Każdą porcję obtaczać w cukrze (najlepiej bezpośrednio przed spożyciem).
Porady
TRUSKAWKI MOŻNA ZASTĄPIĆ DOWOLNYMI OWOCAMI.
ZAMIAST CUKRU MOŻNA OBTOCZYĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI RÓWNIEZ ŚWIETNIE SMAKUJA.
Komentarze