Truskawkowe lody

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie ma lepszych lodów niż domowe. Robienie lodów w domu to czysta magia.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 żółtek
    10 dag cukru
    1/2 kg truskawek
    1/2 cytryny
    1 szklanka mleka
    1 szklanka śmietanki 30%

Truskawkowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i śmietankę zagotować i gorące wlewać cienkim strumykiem do utartych na krem żółtek z cukrem.
  • Truskawkowe lody 2. Postawić ponownie krem na malutkim ogniu i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje, ale się nie zagotuje.
  • 3. Gęsty krem ostudzić, ubić mikserem i połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny i rozdrobnionymi truskawkami, wymieszać i przelać do pojemnika w którym będziemy je mrozić.
  • 4. Wstawiamy do zamrażalnika na około 4-5 godz, dobrze jest w tym czasie lody 2-3 razy mocno przemieszać. Pojemnik musi być troszkę większy, bo masa delikatnie "urośnie" w trakcie mrożenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy