Truskawkowe malpuri

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Malpuri to tradycyjny indyjski przysmak.Podaje się je z papają lub mango, jednak ja wolę wersję z truskawkami. Oprócz gotowania od ponad 12 lat interesuje mnie astronomia...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 2 i 1/4 szkl. mąki tortowej
    ● szkl. cukru pudru
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 5 szkl. jogurtu naturalnego
    ● 1 litr oleju do smażenia
    ● łyżka soku z cytryny
    ● 3/4 kg truskawek
    ● 3/4 szkl. cukru

Truskawkowe malpuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Truskawki myjemy, osuszamy,
    usuwamy szypułki. Kilka
    owoców odkładamy, resztę kroimy
    w ćwiartki. Mąkę mieszamy
    z cukrem pudrem. Na wierzch wsypujemy proszek do pieczenia i polewamy
    sokiem z cytryny
    (powinien się spienić). Następnie wlewamy
    1 i 1/4 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki jogurtu
    i miksujemy (ciasto ma być gęste i przylegać
    do łyżki). Odstawiamy na
    15 minut.
  • truskawki 2. Sos: połowę owoców rozgniatamy,
    dodajemy cukier, jogurt i miksujemy.
    Wsypujemy resztę owoców. Delikatnie mieszamy
    i schładzamy.
  • smażone ciasto 3. W garnku o grubym dnie
    rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy
    porcje ciasta (wielkości
    orzecha włoskiego) i za pomocą
    drugiej łyżki wkładamy do oleju.
    Kulki smażymy ok. 8 minut na małym ogniu. Osączamy, przekładamy do salaterki i zalewamy
    3/4 sosu truskawkowego. Odstawiamy
    na 15 minut. Podajemy
    od razu, polane resztą sosu
    i udekorowane truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy