Truskawkowe racuchy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nieco inne podejście do tego tematu!

  • 30 min

Składniki:

  • 200g kefiru
    200g zmiksowanych truskawek
    1,5 – 2 szklanki mąki krupczatki
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier puder do posypania
    Olej do smażenia

Truskawkowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i obrane z szypułek truskawki zmiksować na miazgę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków – w zależności czy chcemy mieć gładką konsystencję ciasta czy widoczne kawałki owoców. Pozostałe składniki razem zmiksować i dołożyć owoce. Gdyby ciasto było za rzadkie dosypać mąki. Chochelką nalewać niewielkie porcje na rozgrzaną patelnie, formułując owalne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy