Truskawkowe Semifreddo

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 30 min

Moja propozycja tradycyjnego włoskiego delikatnego, lodowego deseru mocno najeżonego świeżymi truskawkami.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 400ml śmietany 30%
    2 białka
    10 łyżek cukru
    50ml wody
    500g świeżych truskawek

Truskawkowe semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować syrop.
  • image-1ci27yj 2. Białka ubić na sztywno, cały czas miksując powoli wlewać gorący syrop aż do momentu powstania lśniącej i puszystej bezy.
  • image-0age9yn 3. Połowę truskawek pokroić w małe kawałki a pozostałe truskawki zblenderować do postaci musu.
  • image-12emugp 4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mus, kawałki truskawek i bezę.
    Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do formy o wymiarach 28cm x 14cm wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika
    na minimum 4 godziny. Kilka minut przed podaniem wyjąć
    z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić na 1cm pastry.

Komentarze

Podobne przepisy