Truskawkowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik upiekłam na urodziny córki Marlenki.

Składniki:

  • Ciasto: 12 jajek
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2 szkl. cukru
    ● łyżka kakao
    ● 2 łyżeczki pr. do piecz.
    Masa I: 1/2 l mleka
    ● 2 budynie wanil.
    ● 25 dag masła
    ● 4 łyżki cukru
    ● cukier wanil.
    Masa II: 1/2 kg truskawek
    ● 2 galaretki truskaw.
    Masa III: 1/2 l kremówki
    ● czerw. galaretka
    ● łyżka cukru pudru
    ● op. okrągłych biszkoptów

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy 2 biszkopty: białka ubijamy, dodając
    cukier i żółtka, wsypujemy mąkę z proszkiem (do jednego
    kakao), mieszamy. Pieczemy 40 minut w 180 °C. Masa I:
    budynie mieszamy z mlekiem, gotujemy z cukrami. Studzimy,
    ucieramy z masłem. Masa II: truskawki miksujemy,
    podgrzewamy, wsypujemy galaretki, mieszamy, zagotowujemy.
    Masa III: galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szkl.
    wrzątku. Śmietanę ubijamy,
    dodajemy cukier
    i tężejącą galaretkę.
  • 2. Układamy: biszkopt
    ciemny, masa I, 1/2 masy
    II, biszkopty na brzegu
    masy II, 1/2 masy II, 1/2
    masy III, biszkopt jasny.
    Wierzch smarujemy resztą
    masy III. Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy