Truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto to wymyśliłam sama z szybkiej potrzeby upieczenia czegoś ze składników które miałam w danej chwili w domu :) Ciasto jest lekkie idealne na ciepłe dni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - cukier waniliowy
    - 3 łyżki wody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szklanka mąki

    Dodatkowo:
    - sernik błyskawiczny
    - 3 galaretki truskawkowe
    - 1/2 kg truskawek ( może być więcej)
    - 500 ml śmietany 30%

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt:
    Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy piana będzie ubita dodać wodę i żółtka. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i piec w temp 180 stopni ok 20 minut. Wystudzić
  • 2. Truskawki zmiksować blenderem, wlać do garnka postawić na kuchence i podgrzewać, wsypać galaretki w proszku i zagotować, odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Zrobić sernik błyskawiczny według przepisu na opakowaniu i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje wylać masę truskawkową z galaretkami też już tężejąca. Na wierzch ubić śmietanę.Można udekorować kawałkami truskawek

Komentarze

Podobne przepisy