Truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

połączenie delikatnego biszkoptu z maślanym kremem truskawkowym :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 - 6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa:

    1 kg truskawek
    10 dag cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 kostki masła
    galaretka truskawkowa
    parę truskawek do dekoracji

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Przelać do wysmarowanej foremki i piec około 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa: Truskawki oczyścić i zmiksować z cukrem. Postawić na ogniu zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną na konsystencję kisielu. Ostudzić.
    Masło utrzeć i porcjami dodawać powstały kisiel ciągle ucierając.
  • 3. Przełożyć masę na biszkopt. Udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką.
  • wersja z malinami :) 4. można zrobić z innymi owocami np.malinami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy