Truskawkowiec

0 (0 ocen)

pyszne ciasto

Składniki:


  • BISZKOPT
    6 jajek
    szklanka cukru
    3/4 szklanki maki
    opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA
    2 kisiele truskawkowe
    galaretka truskawkowa
    20 dag masła
    LUKIER
    szklanka cukru pudru
    3 łyżki mleka
    2 dag masła

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy ubijemy dodajemy żółtka. Łyżką wmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wlewamy na blachę. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
  • 2. MASA: Kisiele gotujemy w dwóch szklankach wody. Wlewamy galaretkę galaretkę rozpuszczoną w pół szklance wody i roztopione masło. Mieszamy i odstawiamy do stężenia.
  • 3. LUKIER: Mleko podgrzewamy, mieszając wsypujemy cukier puder i wlewamy roztopione masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto przekrawamy na pół. Przekładamy tężejącą masą. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy lukrem i schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy