Truskawkowiec na kaszy kuskus

0 (0 ocen)

  • 60 min

Oryginalne, bardzo smaczne połączenie truskawki z kaszą kuskus,ciasto jest wilgotne długo zachowuje świeżość,a ponadto szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    120 g kaszy kuskus
    120 g cukru trzcinowego
    2 jajka
    100 ml gorącego mleka
    200 g maki pszennej
    sok z 1 cytryny
    1oo g roztopionego masła
    szczypta soli
    250 g truskawek(można użyć innych owoców)
    Kruszonka
    50 g mąki pszennej
    50 g mąki krupczatki
    60 g masła
    40 g cukru pudru

Truskawkowiec na kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do m,iski wsyp kaszę kuskus i zalej gorącym mlekiem,pozostaw na około 15 minut,aby kasza spęczniała.
    Po tym czasie dodaj cukier trzcinowy,jajka i sok z cytryny zmiksuj na małych obrotach miksera.
    Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz roztopione,przestudzone masło i starannie wymieszaj na jednolitą masę.
    Foremkę 16/29 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż połowę ciasta na to połowę owoców,następnie drugą część ciasta i owoców.
    Wszystkie składniki kruszonki zagnieć i posyp górę ciasta.
    Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy