Oryginalne, bardzo smaczne połączenie truskawki z kaszą kuskus,ciasto jest wilgotne długo zachowuje świeżość,a ponadto szybkie i łatwe w przygotowaniu.
60 min
Składniki:
Ciasto
120 g kaszy kuskus
120 g cukru trzcinowego
2 jajka
100 ml gorącego mleka
200 g maki pszennej
sok z 1 cytryny
1oo g roztopionego masła
szczypta soli
250 g truskawek(można użyć innych owoców)
Kruszonka
50 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
60 g masła
40 g cukru pudru
Truskawkowiec na kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do m,iski wsyp kaszę kuskus i zalej gorącym mlekiem,pozostaw na około 15 minut,aby kasza spęczniała.
Po tym czasie dodaj cukier trzcinowy,jajka i sok z cytryny zmiksuj na małych obrotach miksera.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz roztopione,przestudzone masło i starannie wymieszaj na jednolitą masę.
Foremkę 16/29 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż połowę ciasta na to połowę owoców,następnie drugą część ciasta i owoców.
Wszystkie składniki kruszonki zagnieć i posyp górę ciasta.
Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45 minut.
Komentarze