Deser palce lizać, oczywiście dorosłe, bo alkoholu dzieciom nie podajemy:) Truskawki mają to do siebie , że chyba w każdej postaci i zestawiana smakują super. Dlatego też w sezonie sięgam po nie często.
Składniki:
Składniki na 3 duże porcje
Advocatowa śmietanka:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 0,5 szklanki advocatu,
• 3 łyżeczki żelatyny,
• 1/4 szklanki wody,
• cukier puder do smaku
Galaretka:
• 1 galaretka truskawkowa,
• ok 0,5 szklanki wody (jej ilość zależy ok przepisu na opakowaniu galaretki),
• truskawki do środka –około 200 gram (ilość według uznania)
Dodatkowo:
• czekolada do dekoracji,
• bazylia do dekoracji
Truskawkowo-advocatowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GALARETKA: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
2.Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy zaczyna tężeć dodajemy do niej truskawki i przygotowujemy advocatową śmietankę.
3.ADVOCATOWA ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy advocat. Całość miksujemy i dosładzamy do smaku. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy.
Do przygotowanych pucharków nakładamy naprzemiennie tężejącą galaretkę z truskawkami i advocatową śmietankę. Deser odstawiamy do chłodu na ok 0,5 godziny. Po tym czasie, lub dłuższym wyciągamy, dekorujemy i podajemy.
Komentarze