Truskawkowo-advocatowy deser

0 (0 ocen)

Deser palce lizać, oczywiście dorosłe, bo alkoholu dzieciom nie podajemy:) Truskawki mają to do siebie , że chyba w każdej postaci i zestawiana smakują super. Dlatego też w sezonie sięgam po nie często.

Składniki:

  • Składniki na 3 duże porcje
    Advocatowa śmietanka:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 0,5 szklanki advocatu,
    • 3 łyżeczki żelatyny,
    • 1/4 szklanki wody,
    • cukier puder do smaku
    Galaretka:
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • ok 0,5 szklanki wody (jej ilość zależy ok przepisu na opakowaniu galaretki),
    • truskawki do środka –około 200 gram (ilość według uznania)
    Dodatkowo:
    • czekolada do dekoracji,
    • bazylia do dekoracji

Truskawkowo-advocatowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • umyte truskawki 1. GALARETKA: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  • dodanie truskawek do galaretki 2. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy zaczyna tężeć dodajemy do niej truskawki i przygotowujemy advocatową śmietankę.
  • dodanie advocatu do śmietanki 3. ADVOCATOWA ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy advocat. Całość miksujemy i dosładzamy do smaku. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy.
    Do przygotowanych pucharków nakładamy naprzemiennie tężejącą galaretkę z truskawkami i advocatową śmietankę. Deser odstawiamy do chłodu na ok 0,5 godziny. Po tym czasie, lub dłuższym wyciągamy, dekorujemy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy