Truskawkowo-cytrynowe serniczki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam to połączenie - soczyste owoce, kremowy ser, orzeźwiająca cytryna i chrupiący spód.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasteczka zbożowe: 100 gramów
    - masło: 60 gramów
    - truskawki: 200 gramów
    - cytryna: 1 sztuka
    - cukier puder: 50 gramów
    - bita śmietana: 10 łyżek
    - mascarpone: 250 gramów

Truskawkowo-cytrynowe serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, przestudzić. Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem.
    Wsypać do foremek i uformować spód. Włożyć do lodówki.
  • 2. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Powoli dodawać bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Dodać sok z cytryny (ilość do smaku) i startą skórkę cytrynową.
  • 3. Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Układać w foremkach przeciętą stroną na zewnątrz na całym obwodzie foremki. Środek wypełnić masą serową tak aby przykrywała też całą górną część. Włożyć do lodówki i zostawić na ok 4 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy