Truskawkowo-serowy miodownik

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    25 dag margaryny
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    SER:
    1 kg sera truskawkowego mielonego (użyłam z wiaderka, zakupionego w Biedronce)
    1 szklanka cukru
    10 dag margaryny
    4 jajka
    2 budynie truskawkowe bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mleka

    DODATKOWO:
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki

Truskawkowo-serowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdy placek upiec osobno (forma 25/35 cm.) w temp. 180*C przez 20 min. Wystudzić.
  • 2. SER:
    Ser włożyć do garnka. Dodać cukier, margarynę oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać.
    Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania się masy. Gorącą masą przekładać ciasto. Część masy zostawić na wierzch.
  • 3. Na przełożonym cieście ułożyć truskawki. Zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3 szklankach wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy