Truskawkowy dżemik domowej roboty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dżem jest bardzo smaczny. Idealnie pasuje do naleśników czy racuchów.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    4 kg świeżych truskawek

    2 kg cukru

    4 opakowania konfiturka

    2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

    2 cytryny

Truskawkowy dżemik domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Truskawki opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć, oderwać szypułki. Większe truskawki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości.

    2. Włożyć do brytwanny, podusić durszlakiem na miazgę następnie zagotować.

    3. Gotować na średnim ogniu przez 15 minut cały czas mieszając.

    4. Następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i sok z wyciśniętych cytryn. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień do małego i dalej gotować przez 15 minut cały czas mieszając aby się nie przywarł do brytwanny.

    5. Na samym końcu dodać 4 opakowania konfiturki i dalej gotować przez 3 min.

    6. Dżem przelać do wcześniej umytych i suchych słoików. Dobrze zakręcić i zagotować gotowe słoiki dżemu przez 5 min.

    7. Po ostudzeniu schować do spiżarki lub piwnicy na zimę lub od razu używać. Po studzeniu dżem powinien jeszcze zgęstnieć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy