Truskawkowy dżemik domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Truskawki opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć, oderwać szypułki. Większe truskawki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości.
2. Włożyć do brytwanny, podusić durszlakiem na miazgę następnie zagotować.
3. Gotować na średnim ogniu przez 15 minut cały czas mieszając.
4. Następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i sok z wyciśniętych cytryn. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień do małego i dalej gotować przez 15 minut cały czas mieszając aby się nie przywarł do brytwanny.
5. Na samym końcu dodać 4 opakowania konfiturki i dalej gotować przez 3 min.
6. Dżem przelać do wcześniej umytych i suchych słoików. Dobrze zakręcić i zagotować gotowe słoiki dżemu przez 5 min.
7. Po ostudzeniu schować do spiżarki lub piwnicy na zimę lub od razu używać. Po studzeniu dżem powinien jeszcze zgęstnieć.
Komentarze