Truskawkowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Truskawkowy przekładaniec składa się z czterech warstw, jest ciastem pracochłonnym, ale smakuje nieziemsko!

  • 3 godz.

Składniki:

  • I WARSTWA - BISZKOPT:

    6 jajek
    1 szkl.cukru kryształu
    1 szkl.mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    II WARSTWA - MASA TRUSKAWKOWA

    l litr zmiksowanych świeżych truskawek
    3 galaretki truskawkowe

    III WARSTWA - BITA ŚMIETANA

    400 ml śmietanki 30%
    1 galaretka truskawkowa

    IV WARSTWA - GALARETKA

    1 galaretka
    woda

Truskawkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I warstwa : Ubijam pianę z białek, ubijając dodaję stopniowo cukier , cukier waniliowy, po 1 żółtku, na koniec mieszając drewnianą łyżką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180C.
  • 2. II warstwa : Zmiksowane truskawki podgrzewam i rozpuszczam w nich galaretki. Tężejącą masę wykładam na ostudzonym biszkopcie.
  • 3. III warstwa : Galaretkę rozpuszczam w 250ml wody. Śmietanę ubijam dolewając do niej tężejącą galaretkę i wykładam na masę truskawkową.
  • 4. IV warstwa: Galaretkę o dowolnym smaku (ja dałam truskawkową) rozpuszczam w troszkę mniejszej ilości wody, niż na opakowaniu i tężejącą wylałam ciasto.

Porady

Jeśli nie masz świeżych truskawek, możesz użyć też mrożonych! :)

Komentarze

Podobne przepisy