Ciasto Truskawkowy Puch

0 (0 ocen)

Truskawek mam teraz pod dostatkiem a więc postanowiłam zrobić biszkoptowe ciasto przekładane masą z serków homogenizowanych, wypełnione truskawkami i galaretką.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7jaj
    1szkl. cukru
    1/2szkl. mąki pszennej
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3serki homogenizowane
    galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    2galaretki truskawkowe
    truskawki
    1szkl. herbaty

Ciasto truskawkowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na puch dodając cukier. Dodaj żółtka-zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąke z proszkiem do pieczenia-wymieszaj ręcznie. Piec 30min. w 180C. Blaszka 25X 35. Po upieczeniu przetnij biszkopt na pół oraz nasącz herbatą.
  • 2. Masa: Serki przełóż do miski. Galaretke rozpuść w niecałej szklance gorącej wody. Zostaw do lekkiego stężenia i połącz z serkami. Wyłóż na biszkopt i przykryj 2częścią nasączonego biszkoptu.
  • 3. Na biszkopt wykładamy umyte truskawki i zalewamy tężejącą galaretką zrobioną w 800ml. wrzącej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy