Truskawkowy raj

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ciasto kruche z truskawkami i budyniowa pianką

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek
    2,5dag masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    Piana budyniowa:
    5 białek
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju
    opakowanie cukru waniliowego (ok 16 g)
    Oraz:
    400g truskawek

Truskawkowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Jeśli będzie za sypkie dodajemy 1-2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części ( 3/4 i 1/4) Każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na tartce bezpośrednio na blachę ścieramy 3/4 ciasta, wyrównujemy, lekko dociskając dłonią. Pieczemy 20 min 190C na złoty kolor. Studzimy.
    Pianka budyniowa:
    Ubijamy biała na sztywno: powoli dodając cukry, budyń, olej. Wykładamy na ciasto. Truskawki układamy gęsto i lekko dociskamy. Na tartce ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 30-40 min 190C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy