Pyszny, kremowy, delikatny sernik na zimno z truskawkami. Taką samąwersję można zrobić z malinami zamiast truskawek.
Składniki:
50 dag sera białego półtłustego lub tłustego
25 dag truskawek (malin)
1 galaretka truskawkowa (malinowa)
200 g śmietany 36 %
10 dag cukru
10-20 dag biszkoptów
Truskawkowy sernik na zimno z sera białego półtłustego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (należy użyć o połowę mniej wody niż jest podane na opakowaniu), ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem i śmietaną na jednolitą masę. Owoce zmiksować i dodać do masy serowej. Wymieszać. Na końcu dodać ostudzoną galaretkę. Ja robiłam w Thermomixie, więc wszystko razem zmiksowałam, bez wcześniejszego miksowania truskawek. Tortownicę ( u mnie śr. 22 cm) wyłożyć biszkoptami i wyłożyć na nie masę serową. Wstawić do lodówki na ok. 3 godz.
Komentarze